Geschatte leestijd: 2 minuten

Een tijdje geleden schreef ik hier al over de bizarre YouTube-filmpjes waaraan kinderen worden blootgesteld. YouTube lijkt dit nu eindelijk serieus te nemen. Goed nieuws, want het probleem blijkt veel groter dan gedacht.

YouTube heeft flink wat imagoschade opgelopen. Die gestoorde kinderfilmpjes – waarin populaire tekenfilmpersonages de vreemdste dingen doen – zijn nog tot daaraan toe. Maar onlangs kwam ook aan het licht dat er video’s met schaars geklede kinderen en tieners op de site te vinden waren. In de reacties stonden allerlei smerige teksten van pedofielen. Meerdere grote adverteerders trokken hun reclames terug. Logisch, want daar wil je als bedrijf natuurlijk niet mee geassocieerd worden.

Grote schoonmaak bij YouTube

Money talks. YouTube heeft nu keihard ingegrepen. De videosite laat weten aan Vice dat in de afgelopen week meer dan 270 accounts en 150.000 (!) filmpjes zijn verwijderd. Ook zijn bij 625.000 video’s de reacties uitgezet. “Tot slot hebben we deze week reclames verwijderd bij bijna 2 miljoen video’s en ruim 50.000 kanalen die vermomd zijn als familievriendelijke content”, aldus een woordvoerder. “Content die kinderen in gevaar brengt, is weerzinwekkend en onacceptabel voor ons.”

Als de advertenties uitstaan, verdienen de makers geen geld met die rare filmpjes. Kunnen ze misschien normale content voor kinderen gaan produceren. Ik vraag me wel af of dit een toekomstbestendige oplossing is. Het zou me eerlijk gezegd niks verbazen als de filters en procedures van YouTube nog steeds rotzooi doorlaten. Maar laten we positief blijven: het is heel goed dat ze hier nu echt werk van maken. Alleen jammer dat het zolang heeft geduurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *