Geschatte leestijd: 3 minuten

Ons dagelijkse leven is vergeven van technologie. Het is daarom erg jammer dat dit vakgebied door mannen wordt gedomineerd. Maar zakenvrouw Dame Stephanie Shirley heeft daar een oplossing voor: leer kinderen al op heel jonge leeftijd kennismaken met de basisbeginselen van programmeren. Dat schrijft ze op The Guardian.

Dame Stephanie Shirley, een pioneer op het gebied van technologie en succesvol ondernemer. Het argument voor haar oproep is dat ze op deze manier een passie ontwikkelen voor puzzels en het oplossen van problemen. Daarbij geeft ze ook aan dat het met name voor kleine meisjes belangrijk is, zodat er meer diversiteit gaat ontstaan bij onder meer ICT-functies.

Terughoudendheid

Ik ben het volledig met haar eens dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met bijvoorbeeld programmeren. Nog steeds zie ik dat het basisonderwijs erg terughoudend is met technologie en ICT in het bijzonder.

Op de basisschool van mijn kinderen kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ze nog niet met tablets werken, omdat ‘we nog niet weten wat het gevolg is voor de ogen van kinderen’. Maar juist via tablets kunnen kinderen spelenderwijs leren. Denk alleen al aan alle programmeerapps die beschikbaar (en leuk!) zijn.

Begin vroeg bij kinderen

De Britse zakenvrouw hamert erop dat programmeeractiviteiten het beste geïntroduceerd kunnen worden als kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud zijn. Ze geeft hierbij geen duidelijkheid waarom dat zo is, maar in mijn oren klinkt het behoorlijk logisch.

Programmeren vereist namelijk een andere manier van denken. Bij de meeste scholen leer je nog steeds op een traditionele manier. Je krijgt lesstof op een statische manier voorgeschoteld, omdat het nu eenmaal feiten zijn. Bij programmeren leer je helemaal zelf een oplossing te bedenken. En leer je te ontdekken dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

Oproep aan techreuzen

Shirley wil graag meer vrouwen in de techwereld te krijgen. Naast de oproep om vooral meisjes vroeg te leren programmeren, zie ze ook kansen door een andere werkwijze bij de grote techbedrijven zoals Google en Facebook. Ze vindt dat kandidaten op anonieme wijze moeten solliciteren bij deze bedrijven. Slechts 20 procent van de engineers bij Google is vrouw en dat komt niet alleen door een tekort aan vrouwen in deze branche.

Shirley zegt op The Guardian: “Zodra je een onbalans tussen genders hebt, definiëren de leiders van vandaag de leiders van morgen. We nemen instinctief mensen aan die passen in onze eigen beeldvorming. Deze manier van werven blijft bestaan totdat we eindelijk leren dat we sommige van onze relaties moeten anonimiseren. Computers helpen daarbij.”

Programmeurs moeten volgens de techpionier op hun vaardigheden worden beoordeeld. Zo kregen secretaresses vroeger een typetest. Bedrijven zoals Google en Facebook zouden dan ook geen foto moeten krijgen van de sollicitant en geen namen moeten weten. Het enige dat belangrijk is, zijn de prestaties van de kandidaten.

Neerbuigend

Shirley verafschuwt ook de neerbuigende cultuur die veel techreuzen hebben ten opzichte van vrouwen. Vrouwen worden namelijk vaak uitgesloten vanwege de aanwezige machocultuur. Ze baseert zich hierbij niet alleen op informatie die ze vanuit de grote ICT-bedrijven krijgt, maar ook op haar eigen ervaring. Zo was het voor haar eigen onderneming lastiger om extra kapitaal aan te trekken door haar vrouw-zijn. Vandaar dat ze vaak de naam Steve gebruikte bij het binnenhalen van contracten. Door zichzelf voor te doen als man, ging het een stuk eenvoudiger.

Recent onderzoek bevestigt de ervaringen van de ondernemer. Zo blijkt dat mannelijke ondernemers twee keer meer kans hebben op het binnenhalen van venture capital dan een vrouw. Het is dus hoog tijd om hier iets aan te doen. We moeten daarom niet alleen bedrijven aanspreken die mannen voortrekken. We moeten ook onze dochters stimuleren om meer met technologie te gaan doen. Met een programmeerkamp bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *