Geschatte leestijd: 2 minuten

De meeste social media hanteren een minimumleeftijd van 13 jaar. Toch heeft de helft van de kinderen van 11 en 12 een socialmedia-account, blijkt uit nieuw onderzoek door de Britse toezichthouder Ofcom. Wat is hier aan de hand?

Ofcom brengt jaarlijks in kaart op welke manier kinderen gebruikmaken van media. 46 procent van de 11-jarigen, 51 procent van de 12-jarigen en ruim een kwart van de 10-jarigen is actief op social media. Die minimumleeftijd werkt dus niet echt. Zelfs 3 procent van de kinderen tussen de 5 en 7 heeft een account.

Ouders zijn niet op de hoogte

De ouders zijn zeker voor een deel verantwoordelijk. Acht op de tien ouders van kinderen die op Snapchat of Instagram zitten, is niet op de hoogte van de leeftijdsgrens. Bijna de helft zou hun kind sowieso al social media laten gebruiken voordat ze die leeftijd bereiken.

Kinderbeschermingsorganisatie NSPCC wijst met de beschuldigende vinger naar de social media zelf. “Ze kijken de andere kant op”, zegt een woordvoerder tegen de BBC. “Sites zoals Facebook, Instagram en Snapchat slagen er al tijden niet in om de kinderen op hun platformen te beschermen en de overheid moet nu echt ingrijpen.”

Facebook benadrukt de regels wel degelijk te handhaven. “Als wij erachter komen dat iemand onder de 13 is en dus heeft gelogen over zijn of haar leeftijd, verwijderen we het account en zorgen we er met cookies voor dat diegene geen nieuw account kan aanmaken.” OK, maar dat is dus blijkbaar niet effectief.

Voor- en nadelen van social media

Je kunt je natuurlijk afvragen of het echt zo erg is als kinderen onder de 13 gebruikmaken van social media. Aan de ene kant is het een prima manier voor kinderen om met vriendjes en familieleden te communiceren. En het kan ook leerzaam zijn als ze op vroege leeftijd kennismaken met het internet en digitale communicatie.

Aan de andere kant staan social media vol met content die niet voor kinderogen bestemd is. Filmpjes met volwassen thema’s als seks en geweld bijvoorbeeld, of reclames. En je weet ook niet welke mensen contact zoeken met je kind. Ik zelf zou die leeftijdsgrens van 13 jaar als ouder wel handhaven, denk ik. Better safe than sorry.

Herkennen jongeren nepnieuws?

Het onderzoek bevat nog meer interessante inzichten. Bijvoorbeeld over nepnieuws. Zo kent bijna drie kwart van de 12 tot 15-jarigen dit verschijnsel. Van hen zou 86 procent checken of een verhaal wel echt klopt. Maar laten we niet te optimistisch doen. Uit Nederlands onderzoek bleek onlangs nog dat kinderen hun internetskills overschatten.

Voor ouders is het rapport zeker het lezen waard. Je hoeft niet alle driehonderd en nog wat pagina’s te bestuderen. Vanaf pagina 7 staan de belangrijkste uitkomsten samengevat. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *