Geschatte leestijd: 2 minuten

Vraag jij je wel eens af wat je kind allemaal uitspookt op Facebook? Het sociale medium komt met een nieuwe app die ouders daarover meer controle geeft: Messenger Kids. Deze chatdienst laat kinderen communiceren via tekstberichten, emoji’s en gifjes. De app is geheel gratis en advertentievrij. Messenger Kids is in tegenstelling tot een normaal Facebook-profiel beschikbaar voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Het grote voordeel van de app is dat je kind geen eigen Facebook-profiel nodig heeft. Ze verschijnen daardoor ook niet in de zoekresultaten van Google. Alleen volwassenen kunnen een Messenger Kids-account aanmaken en beheren vanuit hun eigen profiel.

Bovendien houd je als ouder controle over de contacten van je kind. Voor ieder nieuw contact is namelijk jouw toestemming nodig. Ook kun je contacten gemakkelijk weer blokkeren en verwijderen. De app bevat ook een ‘pestknop’. Bij pestgedrag kan je kind met een druk op de knop eenvoudig daarvan bij jou een melding maken.

Vraagtekens

Overigens stellen we wel enkele vraagtekens bij deze dienst. De populariteit van Facebook bij kinderen is namelijk sterk dalende, zeker bij de beoogde doelgroep van onder de 13 jaar. Zij verkiezen steeds vaker Instagram, Whatsapp en Snapchat. Facebook is in hun beleving ‘iets voor volwassenen’. Het is dus maar de vraag of je kind hierop zit te wachten.

Bovendien kunnen kinderen jonger dan 13 toch simpel een ’volwaardig’ account aanmaken. Simpelweg door te liegen over de leeftijd. Onderzoek toonde onlangs aan dat kinderen jonger dan 13 jaar regelmatig een hogere leeftijd opgeven en zo alsnog een account aanmaken. Ten slotte heeft Facebook wat privacyvriendelijkheid betreft simpelweg de schijn tegen.

Op dit moment is Messenger Kids alleen nog in de VS beschikbaar. Het is nog niet duidelijk wanneer de dienst naar Europa komt.

Messenger Kids screenshots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *