Geschatte leestijd: 3 minuten

Nederland staat bekend om zijn betrouwbare elektriciteitsnet. We hebben nauwelijks met grote stroomstoringen te maken. Maar daar kan binnenkort door omvormers van zonnepanelen wel eens verandering in komen. Lees hier waarom en wat je eraan kunt doen.

Je hebt vast wel eens een stroomstoring op je werk of thuis meegemaakt. Je voelt je volledig onthand, want je kunt niets meer. Werken is vrijwel onmogelijk, want er is geen computer meer te gebruiken. Thuis zit je in de kou, kun je misschien niet eens koken en tv kijken zit er al helemaal niet in.

Door de opkomst van het Internet of Things worden we ook erg kwetsbaar. Om nauwkeuriger te zijn: volgens beveiligingsonderzoeker Willem Westerhof loopt het functioneren van onze maatschappij risico door het gebruik van zonnepanelen. Hackers kunnen namelijk relatief eenvoudig inbreken via de omvormers van marktleider SMA. Hoe zit dat precies?

Wat is in hemelsnaam een omvormer?

Zonnepanelen wekken stroom op, maar deze is niet geschikt voor ons huishouden. Daar hebben we een omvormer voor nodig. Dit zorgt ervoor dat de energie geschikt wordt gemaakt voor ons elektriciteitsnet.

Waarom zijn omvormers überhaupt verbonden aan internet?

Omvormers zijn in het algemeen aangesloten op internet om vanaf je computer of tablet altijd en vanaf iedere locatie te zien wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Je kunt zo beoordelen of de zonnepanelen inderdaad opbrengen wat je ervan had verwacht. Daarnaast kun je een alert toegestuurd krijgen als er fouten zijn ontstaan in de installatie, waardoor er geen stroom meer opgewekt kan worden.

Hoe worden omvormers verbonden aan internet?

Leveranciers proberen dit zo eenvoudig mogelijk te maken. Je hoeft bijvoorbeeld alleen een ethernetkabel in je omvormer te doen en de rest wijst zich vanzelf. Maar ook via wifi kun je een verbinding tot stand brengen.

Wat is dan eigenlijk het probleem met zonnepanelen?

Die eenvoud is nu precies het pijnpunt. Want de fabrikant SMA rept met geen woord over beveiliging. En daar zijn ze overigens niet de enige in. Op het moment dat je apparatuur in huis krijgt dat verbonden is aan internet is het cruciaal om de fabrieksinstellingen te wijzigen van je inlog en wachtwoord. Iedere cybercrimineel kent deze instellingen. Dus als jij vanaf afstand kunt inloggen in je portal, dan kunnen zij dat ook.

Zijn er nog meer kwetsbaarheden in zonnepanelen?

Jazeker, het houdt niet op bij het ontbreken van een waarschuwing om je inlog en wachtwoord aan te passen. Zo staat de producent het toe dat je eindeloos andere wachtwoorden kunt proberen. Als je bijvoorbeeld met internetbankieren steeds een verkeerde inlog gebruikt, raak je je rechten kwijt. Bij deze omvormer niet.

Je zou denken dat het een heilloze weg is om wachtwoorden te achterhalen, maar dat is het niet. Cybercriminelen zetten hiervoor namelijk rekenkracht in, zodat ze de inloggegevens met een computer kunnen achterhalen. En zo kan het gebeuren dat cybercriminelen na keer op keer een combinatie in te zetten toch beet hebben.

Wat nog verontrustender is, is dat de leverancier een soort van superwachtwoord gebruikt voor de security. Op het moment dat een kwaadwillende achter dat wachtwoord komt, dan heeft deze toegang tot alle omvormers van deze producent.

Wat voor schade kunnen hackers aanrichten?

Door de schrikbarende slechte beveiliging kunnen cybercriminelen de omvormers vanaf afstand uitschakelen. Op het moment dat zij dat op grote schaal kunnen doen, kan het zomaar zijn dat we in Nederland een tekort aan stroom hebben. Sterker nog, grote delen van het gehele Europese stroomnet kunnen uitvallen.

Door de stroomuitval kunnen bedrijven niet meer goed functioneren. Dat kan op Europees niveau miljarden euro’s kosten. Ziekenhuizen, die wel altijd over noodstroom beschikken, kunnen patiënten niet meer helpen. Dat kan zelfs tot onnodige sterfgevallen leiden. Het kan dus tot groot menselijk leed leiden.

Kortom: wil je graag Internet of Things-oplossingen thuis gebruiken? Verander dan onder meer je inloggegevens. Want dan ben je bij een aanval van cybercriminelen misschien wel een van de weinig huishoudens die overdag toch nog stroom heeft dankzij je zonnepanelen. Dan zit jij in ieder geval niet in de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *