Geschatte leestijd: 3 minuten

Natuurlijk heb jij allang een beeld van wat je kind moet gaan studeren. Veel ouders willen maar al te graag dat kinderen in hun voetsporen treden. Maar veel van onze huidige banen verdwijnen in de toekomst door robotisering. Daarom geven we hier een overzicht van de meest kansrijke studies van dit moment.

Volgens het CBS volgt een op de drie kinderen een opleiding die in dezelfde richting zit als de baan van hun ouders. Jongens zijn vooral gecharmeerd van het werk van vaders die in de landbouw of in de techniek werken. Meisjes volgens vaak een economische of juridische opleiding. En in deze sectoren werken veelal moeders.

Zelf heb ik een communicatiestudie gedaan. De kans is gezien de CBS-cijfers dus best groot dat mijn dochters ook in deze sector willen gaan werken. Al wil mijn oudste van 5 tot nu toe babyjuf worden en de jongste van 4 vlinder. Maar belooft de communicatiesector straks ook nog een goed arbeidsperspectief op te leveren?

Deze opleidingen scoren

Volgens Didier Fouarge, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, kun je je kind het beste de volgende opleidingen laten doen:

 • Techniek

  Ja, dit mag geen verrassing voor je zijn: in de techniek is er momenteel een groot tekort aan deskundigen. Dit tekort loopt in de komende jaren alleen maar op. Hoe dat komt? In de afgelopen jaren zijn er verrassend meer jongeren een techniekopleiding gaan doen. Maar niet iedereen komt ook daadwerkelijk in deze sector te werken. Fouarge noemt dit een ‘weglekeffect’.

 • ICT

  Als we in het bijzonder naar de ICT-markt kijken, zien we dat de werkloosheid in deze branche zeer laag is. Bovendien is bijna 50 procent van de ICT-vacatures moeilijk in te vullen.

  Wil je je kind stimuleren om een studie te gaan doen waarmee ze vrijwel zeker zijn van een baan? Kijk dan vooral naar studies voor programmeurs, systeemanalisten, software-engineers, securityspecialisten en infrastructuurarchitecten. Volgens het UWV is hier momenteel het grootste tekort aan.

 • Onderwijs

  Het zal je niet ontgaan zijn dat we in het onderwijs met een groot tekort aan leerkrachten te maken hebben. Zeker ouders in het basisonderwijs hebben de stakingen niet kunnen missen. Omdat leerkrachten minder administratieve druk en hogere salarissen eisen.

  Het onderwijs biedt medewerkers in tegenstelling tot de technologische branche geen torenhoge salarissen. Maar hoe mooi zou het zijn als we meer verjonging in het onderwijs zien?! Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar leerkrachten die snappen dat er toekomst in technologie zit en er zelf ook wat van begrijpen. Zo kunnen we technologie er al van jongs af aan in peperen.

 • Zorg

  Het aantal werknemers in de zorg- en welzijnsbranche is in de afgelopen jaren gedaald. Terwijl we door vergrijzing meer en meer behoefte aan aan zorgmedewerkers hebben. Vooral aan fysiotherapeuten, laboranten en verpleegkundigen.

Bouw

Tot 2015 kreeg de bouwsector het zwaar te verduren. De crisis heeft hard ingeslagen. Nu de woningmarkt weer herrezen is en de overheid investeert in infrastructuur, is er inmiddels weer een flink tekort aan arbeidskrachten. Vraag is alleen of je je kind moet stimuleren om in de bouw te gaan werken. Want bij een volgende crisis wordt de bouw weer bijzonder hard getroffen.

Kansloze studies

Wat in de toekomst kansloze studies zijn?

 • Communicatie
 • (Bedrijfs)economie
 • Hotelmanagement
 • Vrijetijdsmanagement
 • Facilitymanagement
 • Logistiek
 • Kunst

Ik zal mijn kinderen dus al snel moeten laten weten dat ze vooral niet mijn beroep als voorbeeld moeten nemen. Al heb ik zo het vermoeden dat mijn jongste met haar droombaan van ‘vlinder’ ook niet bepaald brood op de plank gaat krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *