Geschatte leestijd: 2 minuten

In veel plekken op de wereld hebben vrouwen het niet makkelijk. Bijvoorbeeld doordat ze worden blootgesteld aan seksueel geweld of omdat ze geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Welke steden zijn het minst vrouwvriendelijk en kun je als vrouw misschien beter mijden?

Vrouwen in het nauw

De Thomson Reuters Foundation heeft 19 van de grootste steden ter wereld onderzocht. In elke stad werden minimaal 15 experts geraadpleegd, zoals hulpverleners en beleidsmakers. Het onderzoek richtte zich op vier thema’s.

 • Seksueel geweld
  Vrouwen kunnen leven in deze stad zonder het risico te lopen op seksueel geweld, zoals verkrachting of seksuele intimidatie
 • Toegang tot gezondheidszorg
  Vrouwen hebben goede toegang tot gezondheidszorg, inclusief controle over reproductieve gezondheid en moedersterfte
 • Culturele gewoontes
  Vrouwen zijn beschermd tegen schadelijke culturele gewoontes zoals genitale verminking, gedwongen (kind)huwelijken en kinderdoding
 • Economische kansen
  Vrouwen hebben toegang tot bijvoorbeeld onderwijs, grond en andere eigendommen en financiële diensten zoals bankrekeningen

Wat zijn de gevaarlijkste steden?

Seksueel geweld: Delhi, São Paulo en Caïro
Toegang tot gezondheidszorg: Lima, Kinshasa, Karachi
Culturele gewoontes: Cairo, Karachi, Dhaka
Economische kansen: Kinshasa, Caïro, Karachi

Alles bij elkaar opgeteld is Caïro de gevaarlijkste stad voor vrouwen. De Egyptische hoofdstad staat drie keer in de top drie. Ook Karachi (Pakistan) en Kinshasa (Democratische Republiek Congo) – de nummer twee en drie –  is het slecht gesteld met de vrouwenrechten.

Wat zijn de meest vrouwvriendelijke steden?

Seksueel geweld: Tokio, Moskou, Shanghai
Toegang tot gezondheidszorg: Londen, Parijs, Tokio
Culturele gewoontes: Moskou, Buenos Aires, São Paulo
Economische kansen: Londen, Shanghai, Manilla

Alles bij elkaar opgeteld is Londen de meest vrouwvriendelijke stad. Daarna volgt Tokio en Parijs maakt de top drie compleet. De volledige ranglijst vind je hier.

Echt verrassend zijn deze uitslagen natuurlijk niet. Het is mooi dat westerse steden goed scoren, maar ik vind het schandalig dat zoveel vrouwen anno 2017 nog moeten knokken voor basisrechten. Met mijn woede en verontwaardiging schieten zij alleen niks op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *