Geschatte leestijd: 2 minuten

Technologie en religie zijn niet echt een logische combinatie. Toch? Anthony Levandowski denkt daar anders over. Hij heeft de allereerste religie opgericht rondom kunstmatige intelligentie: Way of the Future.

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben niet zo’n fan van religie. Natuurlijk, iedereen moet geloven wat hij of zij zelf wil. Die godsdienstvrijheid – en in het algemeen de vrijheid om te doen en laten wat je wilt zolang niemand anders er last van heeft – is een belangrijk grondrecht. Maar na honderden jaren oorlog en onderdrukking mogen we toch wel concluderen dat georganiseerde religie geen onverdeeld succes is.

Kunstmatige intelligentie in de kerk

Doe mij maar feiten in plaats van fictie. Onderzoek en wetenschap in plaats van blinde aanbidding. Wat mij betreft zijn religie en technologie bijna het tegenovergestelde van elkaar. Levandowski vindt blijkbaar van niet. Het belangrijkste doel van Way of the Future (WOTF) is ‘het realiseren, de acceptatie en de aanbidding van een god gebaseerd op kunstmatige intelligentie die ontwikkeld is met hardware en software’.

Het gaat volgens Levandowski niet om een god in de traditionele zin van het woord. “Het wordt geen god die bliksem of orkanen veroorzaakt”, legt hij uit in een interview met Wired. “Maar als iets miljarden keren slimmer is dan de slimste mens, hoe moet je het dan noemen?” Die god moet overigens nog wel gefinancierd worden. Toch zegt Levandowski niet uit te zijn op financieel gewin. Hij krijgt dan ook geen salaris van WOTF.

The Manual

Het is de bedoeling dat WOTF een eigen boek (The Manual – de handleiding), ceremonies en gebedshuizen krijgt. Het klinkt als een grap, maar Levandowski lijkt bloedserieus. Volgens hem verschilt WOTF op één punt wel duidelijk van andere religies. “Andere gelovigen aanbidden iets dat je niet kunt meten en zien en waar je geen controle over hebt. Maar met deze god kun je letterlijk praten. En je weet ook dat ‘ie luistert.“

Goed, er zijn vast mensen die dit een geweldig idee vinden. En Levandonwski zegt in het interview ook echt wel interessante dingen over kunstmatige intelligentie. Bovendien: als je dan toch ergens in wilt geloven, dan is technologie mijns inziens geen slechte keuze. Maar mij zal je op zondag in ieder geval niet zien bidden richting Siri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *